Skip to main content

Als het aankomt op beleggen moet je met 3 zaken heel goed rekening houden om lange termijn succes te hebben: spreiding, tijd en kosten. De die laatste wil je zo laag mogelijk houden. Dat betekent dat je bij het kiezen van een broker ook goed moet kijken naar de bijkomende kosten. Degiro is een Nederlandse broker die bekend staat om zijn lage kosten. Wat kost beleggen bij Degiro? Gaan we uitleggen in dit artikel.

Let op! Beleggen brengt risico met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Beleg dus absoluut niet met geld dat je niet kan missen. Beleggen doe je voor de lange termijn, dus zorg dat je dit geld zeker 5-10 jaar niet nodig hebt.

Degiro heeft Zero Commission geïntroduceerd, lees hier een update over de kostenwijziging bij Degiro!

Waarom zijn kosten zo belangrijk?

De kosten gaan af van je inleg of waarde van je beleggingen. Kosten drukken dus op je rendement. Daarom is het belangrijk dat je vanaf het begin een goede keuze maakt voor een broker. En kosten zijn dan één van dé belangrijkste factoren waarop je moet letten.

De kosten bij Degiro vallen samen met het type account

Bij Degiro heb je 2 type accounts, namelijk Basic en Custody. Deze twee soorten accounts hebben ieder hun eigen kosten bij DEGIRO. Wil je meer weten over de verschillen en de voor- en nadelen? Lees het hier.

Waar de kosten afhankelijk zijn van het type account, zal ik dit vermelden.

Overzicht van kosten bij Degiro

Degiro kent verschillende type kosten, dit zijn ze:

Transactiekosten bij Degiro

Transactiekosten zijn er 1 om in de gaten te houden. Waarom? Voor elke aan- en verkoop betaal je transactiekosten. De kosten zijn afhankelijk van de beurs waarop het aandeel of ETF wordt verhandeld. Hieronder een overzicht:

LAND(EN) TRANSACTIEKOSTEN
Nederland, België €2,- + 0,03%
Duitsland XETRA €4,- + 0,05%
Duitsland Frankfurt €7,50 + 0,09%
Denemarken, Finland, Frankrijk*, Ierland*, Italië*, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk*, Zweden, Zwitserland €4,- + 0,05%
Verenigde Staten** €0,50 + USD 0,004 per aandeel
Canada* €2,- + CAD 0,01 per aandeel
Australië, Hong Kong*, Japan, Singapore €10,- + 0,06%
Hongarije, Griekenland*, Tsjechië, Turkije €10,- + 0,16%
Polen €5,- + 0,16%

*Voor bepaalde producten op deze beurzen is er een belasting. Dit is dan aangegeven.

** Bij een ADR kan het zijn dat er externe periodieke kosten zijn. Deze kosten worden door Degiro direct doorgezet.

Bijna bij elk land wordt wel een percentage genoemd bij de transactiekosten. Dat is dan een percentage van de prijs van het aandeel dat je ervoor betaalt (of verkoopt). Dus als je in Nederland voor €1.000,- van een aandeel koopt betaal je €2,- + (1.000 x 0,0003 = ) €0,30 = €2,30 in totaal.

Aansluitingskosten

Ofwel: beurskosten. Degiro rekent kosten voor het feit dat je handelt op een bepaalde beurs. Dit is €2,50 per beurs per jaar. De uitzondering hierop zijn de Euronext in Amsterdam en in Brussel. Deze zijn gratis! Heb je dus aandelen aan de Amsterdamse beurs en de beurs in Frankfurt (Duitsland) en de New York Stock Exchange (Verenigde Staten), dan betaal je in totaal €5,- per jaar. Dat komt dus omdat je op 3 beurzen actief bent maar handelen op de Amsterdamse beurs gratis is.

Soms heb je meerdere beurzen in 1 land. Zo heb je in de Verenigde Staten de New York Stock Exchange (NYSE) en de NASDAQ. Als je aandelen hebt op beide beurzen betaal je dus in totaal €5,- per jaar. Het is niet veel maar wel iets om rekening mee te houden.

Deze kosten worden 1x per jaar in januari van je ‘vrije ruimte’ afgetrokken.

Valutakosten

Bij Degiro handel je in euro’s. Maar als je een aandeel in bijvoorbeeld de Verenigde Staten koopt, dan betaal je in dollars. Jouw euro’s moeten daarom, vlak voordat je een aandeel of ETF koopt, omgewisseld worden. Standaard wordt dit automatisch uitgevoerd door Degiro en zijn de kosten 0,1% van het aankoopbedrag. Bij elke €100,- betaal je dus 10 cent. Deze kosten zijn bij Degiro direct verwerkt in de koers. Deze kosten heten valutakosten.

Volgens de Vereniging van Effectenbezitters is Degiro de goedkoopste broker als het aankomt op  het omwisselen van valuta.

Dividend administratie

Als je ervoor hebt gekozen om een custody account aan te maken, betaal je administratiekosten over je dividend. Dat is altijd €1,- + 3% van de dividend uitkering. Dus als jij van bijvoorbeeld het aandeel ASML €10,- dividend hebt gekregen (na aftrek van belasting) dan betaal je dus aan Degiro €1-, en €0,30. Dit is even een voorbeeldje, wat ASML uitkeert aan dividend op moment van schrijven is iets anders dan die 10 euro.

Overige kosten bij Degiro

Los van bovengenoemde kosten zijn er nog andere kosten waar je ook even goed op moet letten.

Aandelen kopen bij Degiro via telefoon of e-mail

Niet iedereen is hip en digital native, dus sommige mensen willen via de telefoon of e-mail een aandeel kopen. Dat kan, maar dit kost je dan €10,- per order.

Overboeken portefeuille van en naar Degiro

Als je bij een andere broker zit (of daar naar toe wilt overstappen), kun je regelen dat je beleggingen direct overgezet worden. Je beleggingen naar Degiro overboeken is gratis vanaf een portefeuillewaarde van €3.000,-. Anders kost het €10,- per regel.

Aanmelden aandeelhoudersvergadering

Bij veel aandelen heb je recht om naar de aandeelhoudersvergadering te gaan. Cool! Dit kun je via Degiro regelen. In Nederland kost dit €10,- en buiten Nederland kost dit €100,-.

Realtime koersinformatie

Deze kosten zijn optioneel. Wanneer dit gaat spelen? Veel beurskoersen lopen iets achter op de werkelijkheid (bijvoorbeeld 15 minuten). Als je een echte trader bent die veel handelt, kan het nadelig zijn dat je achterloopt op informatie. Je kunt dan actuele koersinformatie kopen. De kosten voor die informatie verschillen per beurs en zijn tussen de €1,50 en €10,50 per maand.

Degiro Kernselectie

Er is een handige manier waarop je kan besparen op transactiekosten bij een aantal ETFs. Degiro heeft namelijk een Kernselectie samengesteld. Dat is een lijst van 200 ETFs. Deze ETFs kun je onder bepaalde voorwaarde zonder transactiekosten kopen of verkopen. Er zitten veel goede ETFs bij die veel gebruikt worden.

Leave a Reply