Skip to main content

Beleggen is een belangrijke activiteit om goed voor je toekomstige zelf te zorgen, maar wat is beleggen eigenlijk? Wat betekent beleggen, wat doe je in de praktijk als je gaat beleggen en waarom is dit slim? In dit artikel willen we je informeren over wat beleggen is en waarom dit cruciaal is in de reis naar financiële onafhankelijkheid.

Wat is beleggen?

Een belegging is een vorm van investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Beleggen kan op verschillende manieren. Je kan op de beurs beleggen, in aandelen, obligaties of ETF’s. Je kan ook in vastgoed beleggen. Of in crypto’s. Of in goud. Het gaat erom dat je je geld ergens naar doorsluist, in de veronderstelling dat je geld meer waard gaat worden.

Benieuwd hoe je geld kan verdienen met beleggen? Lees het hier.

Beleggen is HOT

Anno nu is beleggen erg populair. Echter verwarren mensen ‘speculeren’ vaak voor beleggen. Beleggen is in essentie een stuk saaier dan speculeren. Met beleggen beleg je je geld, waarbij je vooral risico wilt minimaliseren en lange termijn je geld voor je wil laten werken.

Speculeren betekent af en toe een gok wagen en hopen dat je op korte termijn snel geld verdient. Onthoud echter dat iedereen die met speculeren eens veel geld heeft verdiend in korte tijd hiermee op de barricade staat, maar iedereen die er een groot deel van zijn geld mee is verloren hoor je niet. We willen je op het hart drukken om je emotie niet de overhand te laten krijgen, niet met geld dat je niet kan missen mee te gaan in een hype, maar je vooral te focussen op lange termijn winst.

Beleggen en de risico’s?

Beleggen is niet zonder risico’s. Het is belangrijk dat te beseffen. Maar bij het woord ‘risico’ schrikken mensen vaak, en dat is niet nodig! Je kan beleggen op een manier waarbij je je risico zoveel mogelijk minimaliseert. Om risico te minimaliseren is het verstandig kennis op te doen alvorens te gaat beleggen. Kennis rondom de basis begrippen bij beleggen, kennis hoe je risico kan minimaliseren en kennis hoe je er voor zorgt dat je lange termijn geld verdient. De allerbelangrijkste regel van beleggen is: do not lose money! En dit klinkt als een in kopper, maar op z’n Cruijfiaans: je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Waarom is dit belangrijk?

Heel kort door de bocht is de gedachte achter ‘financieel onafhankelijk’ worden om een zo groot mogelijk gat tussen inkomsten en uitgaven te creëren, een groot deel van je inkomsten te beleggen, zodoende vermogen op te bouwen, en uiteindelijk van het rendement op je vermogen te kunnen leven. Daarom is beleggen zo cruciaal: als je je geld hebt belegd in breed gespreide indexfondsen kun je – vanuit historisch rendement – uitgaan van zo’n 8-10% rendement per jaar. Als je je geld enkel spaart dan krijg je daarover tegenwoordig 0% rente. Jouw spaargeld levert je geen nieuw geld op, en dit is wat beleggen wel doet. Dus beleggen is om 2 redenen belangrijk de reis naar vermogen opbouwen:

  • je hebt uiteindelijk minder eigen inleg nodig omdat je door het rente-op-rente effect je benodigde vermogen bij elkaar belegd;
  • je wilt uiteindelijk leven van het rendement op je vermogen, en dat kun je alleen als je je geld hebt belegd.

Hoe begin je?

Maar hoe begin je? En waar begin je? Als je je al een beetje hebt verdiept in beleggen, wat het rond gesurfd op internet, dan kan het best zo zijn dat je je overweldigd voelt door de vele informatie die er is. Er zijn diehard crypto beleggers die adverteren en jou proberen te overtuigen dat dit de manier is om snel geld te verdienen. Je hebt vastgoed fanaten die binnen een jaar 10 panden kochten en jou vertellen dat jij dit ook kan. Je hebt de day traders die elke dag duizenden euro’s verdienen. En je hebt ons: die vertellen dat beleggen vooral een saaie, lange reis is, waar je elke maand hetzelfde trucje moet doen: een beetje geld inleggen in breed gespreide beleggingsproducten, je emoties thuis moet laten en geduld moet hebben. Maar goed, zo werkt het wel. Beleggen is een kwestie van een lange adem, stalen zenuwen en elke maand focus houden. Geen snelle dikke knaken. Slow & steady.

 

Leave a Reply