Skip to main content

Als je wilt gaan beleggen zijn er behoorlijk veel partijen waar je uit kan kiezen om bij te beleggen. Maar wat is nou het verschil tussen de verschillende partijen? Welke kosten hanteren ze en welke voorwaarden zijn van toepassing? Zie hier een vergelijking tussen brokers en banken: Degiro, BUX Zero, Brand New Day, Peaks en Binck Bank. Er zijn nog veel meer partijen via wie jij kan beleggen. Via elke partij geldt uiteraard dat beleggen risico met zich meebrengt. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Beleg dus niet met geld dat je niet kan missen.

Bij de partijen hieronder kun je een gratis rekening openen. Let op! Beleggen brengt een risico met zich mee en je kan een deel van je inleg verliezen. Beleg dus alleen met geld dat je kan missen.

Vergelijking brokers en banken: de kosten

Voordat je beslist bij welke partij je wilt beleggen, is het verstandig om een inschatting te maken van het aantal transacties (het aantal keren dat jij een effect – verzamelnaam voor verhandelbare producten zoals aandelen en ETFs – koopt of verkoopt) dat je gaat doen. Als jij periodiek wilt gaan beleggen (elke maand bijvoorbeeld wat effecten kopen, in plaats van in 1 keer vele effecten te kopen) dan zijn transactiekosten erg belangrijk om in de gaten te houden. Voor beginnende beleggers zijn onderstaande partijen fijne partijen om bij te beleggen.

Een bank of een broker?

Het verschil tussen een bank en een broker is dat je veelal vrij kan handelen (aandelen en ETF’s naar keuze) bij brokers, en bij banken beleg je vaak in fondsen. Een broker is een tussenpartij tussen jou en de beurs. Een bank stelt zelf fondsen samen waarin je kan beleggen. Als je bij een bank belegt dan beleg je vaak passief: je maakt automatisch geld over en zij (het systeem) doet de rest. Je hebt er geen omkijken naar. Als je via een broker wilt handelen moet je zelf in actie komen en uitzoeken in welke aandelen of trackers je wilt beleggen en vervolgens zelf deze transacties uitvoeren. Bij Peaks en Brand New Day beleg je in fondsen, en BUX Zero, Degiro en Binck zijn brokers waar je zelf actief moet handelen. Het een is niet beter dan het ander. Dit hangt af van jouw beleggingsstrategie.

Peaks

Via Peaks kun je beleggen met je wisselgeld wat het heel laagdrempelig maakt omdat dit om kleine bedragen gaat. Bij Peaks kun je al met hele kleine bedragen beginnen door te beleggen met je wisselgeld, maar je kan ook – aanrader – elke maand een hoger bedrag automatisch laten overboeken. Bijvoorbeeld automatisch een euro per dag, of een tientje per week. Kleine bedragen die lange termijn een mooie pot met geld creëren! Vervolgens doet het systeem al het werk en spreidt jouw geld over verschillende fondsen conform het door jou aangegeven risico.

Wat kost Peaks?

De kosten bij Peaks zijn een euro per maand (eerste maanden gratis) en als je vermogen boven de €2500 uitkomt betaal je 0,5% over je gemiddeld belegde vermogen per jaar.

Wanneer is Peaks geschikt voor jou?

Als jij net komt kijken in de wereld van het beleggen van je geld en het allemaal nog erg spannend vindt, dan is Peaks voor jou een uitkomst: laagdrempelig beleggen met kleine bedragen. Op deze laagdrempelige manier kun je een beetje feeling krijgen met hoe koersen kunnen fluctueren en wat er gebeurt met je geld als je belegt.

BUX Zero

BUX Zero is een Nederlandse broker, actief in heel Europa, die het handelen in aandelen mega makkelijk maakt. Makkelijk omdat je via een tikkie geld kan overmaken, omdat de app (ze hebben alleen een app, net als Peaks) super easy is én omdat je zonder kosten kan handelen. Inmiddels weten we dat kosten kunnen drukken op je rendement, dus hoe lager – of geheel niet aanwezig – hoe beter. Lees hier onze uitgebreide review over beleggen bij BUX Zero.

Wat kost BUX Zero?

Bij BUX Zero kun je, als je een aandeel wilt kopen, 3 soorten orders uitvoeren:

  • Marktorder: je order wordt direct uitgevoerd tegen de prijs van dat moment
  • Limietorder: je order wordt uitgevoerd tegen een vooraf door jou bepaalde prijs
  • Zero Order: BUX voert je order aan het eind van de handelsdag uit.

Voor het laatste type order betaal je geen kosten, daarmee kun je dus gratis handelen.

Wanneer is BUX Zero wat voor jou?

Als je het graag simpel wilt houden, snel overwhelmed raakt vanwege al die ingewikkelde informatie die je vaak bij brokers krijgt en graag zelf via een gebruiksvriendelijke app op je mobiel met beleggen wilt beginnen of je portfolio wilt uitbreiden, dan is BUX Zero de rekening voor jou. Let er dan wel op dat je dus niet áltijd commissievrij belegd (alleen indien je een Zero Order uitvoert) en dat je niet elk aandeel kunt kiezen. BUX Zero heeft namelijk nog niet de optie om wereldwijd in alle soorten producten te beleggen, maar de meest bekende aandelen zijn hier uiteraard te vinden. Nog een voordeel: als je je aanmeldt krijg je 1 gratis aandeel.

Open hier een gratis account bij BUX Zero 

Brand new day

Brand New Day is geen online broker maar een bank. Een pensioen- en beleggingsbank. Elke maand maak ik automatisch geld over naar mijn beleggingsrekening bij Brand New Day, en conform mijn zelfgekozen portfolio, beleggen zij mijn geld. Ze hebben geen app, maar verder vind ik de website erg intuïtief en overzichtelijk. De service is ook top notch en ze zijn transparant. Brand New Day heeft op moment van schrijven al 300.000 tevreden klanten, en terecht.

Wat kost Brand New Day?

Bij Brand New Day betaal je hoofdzakelijk fondsbeheerkosten. Deze variëren van 0,50 tot 0,70% over het belegde vermogen. De standaardfondsen kosten 0,59% over je belegde vermogen per jaar. Daarnaast betaal je telkens 0,50% over elke geldstorting. Andere kosten rekent Brand New Day niet. De totale kosten liggen gemiddeld tussen 0,62 en 0,78% per jaar. Dat is voor een online bank en – broker erg laag!

Wanneer is Brand New Day wat voor jou?

Het grootste voordeel van Brand New Day is dat beleggen mega makkelijk wordt gemaakt: het enige wat je hoeft te doen is elke maand geld overboeken naar de beleggingsrekening, en zij doen de rest. Bij Brand New Day beleggen ze jouw geld in fondsen, tegen lage kosten en met een brede spreiding. Brand New Day is uitermate geschikt als jij graag wilt beleggen, maar hier wel een stukje ontzorging zoekt, zonder bijkomende kosten. Gemak dus.

Degiro

Als je al wat geoefend hebt en een beetje gewend bent aan beleggen dan is Degiro een mooie volgende stap. Degiro is een broker en je kan hier handelen in aandelen en ETF’s naar wens. Een online broker met een erg fijne app, zeer lage kosten en toegang tot vrijwel alle ETF’s en aandelen in de wereld. Bij Degiro zijn er wel een aantal zaken waar ik je op wil attenderen, zoals de kernselectie. Bij elke transactie betaal je over het algemeen geld (hey, deze partijen moeten ook ergens hun centen verdienen!), maar als je bij Degiro belegt in een ETF uit hun kernselectie dan betaal je geen transactiekosten. Check deze link voor de voorwaarden.

Wat kost Degiro?

Degiro kan lage transactiekosten bieden dankzij een zelf ontwikkeld systeem. Met dit handelsplatform is het mogelijk om wereldwijd te beleggen op de belangrijkste beurzen en in alle beleggingsproducten. Zowel voor doorgewinterde beurs goeroe’s als voor ons, cq mij, beginnende en luie beleggers. Ruim 400.000 beleggers handelen al via deze broker, en dat is niet voor niets! De kosten die Degiro hanteert zijn transactiekosten. Je betaalt per transactie op de Nederlandse beurs onder de €1000 een kleine €2 plus 0,03%. Voor transacties boven de €5000 betaal je €3,90. Kosten van transacties op andere beurzen zijn hoger. De minimale inleg is €1, maarja, welke gek gaat nou €1 inleggen wanneer je €2 per transactie betaalt!? Ik niet. Degiro rekent ook €2,50 kosten per jaar voor de beurs waarop je handelt. Als je handelt op een andere beurs in een andere valuta dan betaal je ook 0,1% voor het omzetten van je euro’s in een andere munteenheid. Bekijk hier een compleet tarief overzicht bij Degiro.

Wanneer is beleggen bij Degiro wat voor jou?

Als je met name wilt beleggen in bepaalde ETFs, dan is beleggen via Degiro slim omdat je elke maand een gratis transactie kan doen in een ETF uit hun kernselectie. Gratis = geen kosten = meer rendement!

Meld je hier aan bij Degiro. 

BinckBank (nu Saxo)

BinckBank heeft meerdere beleggingsdiensten. Zo kun je er terecht voor laten beleggen, fondsbeleggen, pensioenbeleggen en zelf beleggen. Je kan bij de optie ‘zelf beleggen’ ook weer kiezen uit verschillende pakketten: green, blue en black. Ook de vorm waarin dienstverlening zal plaatsvinden is geheel naar eigen wens samen te stellen. De dienstverlening kan namelijk gebonden zijn aan het aantal transacties dat plaatsvindt of de bedragen die gebruikt worden om mee te beleggen. Door al deze mogelijkheden maakt het de kosten echter wel wat ingewikkeld.

BinckBank biedt veel keus voor waar je in kan handelen. Je hebt bijvoorbeeld keuze uit 33 verschillende beurzen verspreidt over 18 landen. Op deze beurzen kun je beleggen in aandelen, grondstoffen, opties en diverse andere veel gebruikte beleggingsvormen. Bij BinckBank kun je orders geheel eenvoudig invoeren. Na de invoering worden ze zorgvuldig gecontroleerd. Zodoende wordt de kans op mogelijke fouten optimaal verkleind.

Wat ik zelf handig vind is dat het platform beschikt over vele handige tools zoals diverse fundamentele en technische analyses die jou verder kunnen helpen bij het kiezen van de juiste beleggingen. Met name de mogelijkheden voor fundamentele analyse zijn fijn. Op het eerste oog kwam de interface overweldigend over, maar als je hier wat meer aan gewend bent dan is het een fijne en uitgebreide partij die je veel handvatten geeft, zoals een schaduw portfolio, marktverkenner en een fondsvergelijken.

Wat kost BinckBank?

Zoals ik al zei is dit complex, complexer dan Degiro of Brand New Day, simpelweg omdat Binck zoveel opties aanbiedt. Binck hanteert transactiekosten en servicekosten, en die laatstgenoemde zijn best pittig. De transactiekosten zijn in vergelijking laag. Binck is dus aantrekkelijk als jij redelijk actief gaat beleggen, en meer dan 1 transactie gaat doen per maand.

De transactie kosten binnen het Green pakket wat ik heb zijn €1 + 0,01% voor ETF’s en €1 + 0,15% voor aandelen. De servicekosten bedragen €3,50 + 0,01% per maand.

Wanneer is beleggen bij BinckBank wat voor jou?

Als jij elke maand enkele transacties wilt doen en aandelen wilt kopen, dan zou ik gaan voor BinckBank. Binck is uitgebreider dan Degiro en BUX (ook beide online brokers), en biedt een stuk meer beleggingshandvatten. De kosten zijn ook wat hoger, maar daar krijg je ook meer voor.

Open hier een gratis rekening bij BinckBank.

Conclusie

Deze vergelijking tussen brokers en banken is uiteraard niet zaligmakend, er zijn nog meer partijen waar je kan beleggen. Wat een goede partij voor jou is heeft alles te maken met jouw beleggingsdoelen en beleggingsstrategie. Wil je actief of passief beleggen? Voor de korte of lange termijn? Elke maand automatisch inleggen of dagelijks handelen? Zoek dit eerst uit, want dat maakt vervolgens een keuze voor een bank of broker makkelijker.

Brand New Day ook enorm fijn als het aankomt op passief beleggen. Als je actief wilt beleggen zijn zowel BUX Zero, Degiro als BinckBank goede partijen, waarbij BUX Zero de meest toegankelijke interface heeft. Degiro en Binck Bank bieden dan weer meer opties. Zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel beleggingspartijen!

Kijk vooral wat bij jou past, let goed op de kosten en indien jouw portefeuille grote getallen gaat aannemen (ik hoop snel!) dan is het wijsheid een adviseur in te schakelen. Succes!

 

Leave a Reply