Skip to main content

Als je belegt bij Degiro zijn er wat handige tips en tricks die je kan toepassen. Je hebt bijvoorbeeld een kernselectie, kunt slim gebruik maken van ordertypes en kan een favorieten lijstje maken. Lees hier tips voor beleggen bij Degiro.

Let wel: beleggen brengt risico met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. 

Wat is Degiro ook alweer?

Degiro is een online broker, die het makkelijk heeft gemaakt voor de particuliere belegger om zelf te beleggen, any time of the day, in eigen beheer. Degiro hanteert zeer lage kosten en veel gemak. Hun app is overzichtelijk en je hebt toegang tot vele markten en producten om op te handelen. Bekijk hier de review die we schreven over beleggen bij Degiro.

Je kan hier een gratis rekening openen.

Oke, kom maar door met die tips!

Kernselectie

Via Degiro kunnen je handelen in een zogenaamde kernselectie. In fondsen die onder de Degiro Kernselectie vallen mag je elke maand één transactie per fonds doen zonder transactiekosten. Een transactie is een aankoop of verkoop. Als je meerdere transacties per maand wilt doen in hetzelfde fonds kan het zijn dat er kosten gerekend worden. Dit is erg interessant want meestal kost een transactie €2. Als jij besluit om elke maand in een ETF van €25 te beleggen en je betaalt daarbij elke keer €2, dat is €28 per jaar, dat is zonde en dat drukt op je rendement. Hier lees je welke fondsen er in de kernselectie vallen.

Favorieten

In je dashboard, zowel op je app als desktop, kun je beleggingsproducten markeren als favoriet. Ik heb een heel lijstje met favorieten. Deze check ik om de zoveel tijd eventjes, in de hoop dat er een zogenaamd koopje te spotten is. Ik vind bijvoorbeeld aandelen van Alphabet zeer interessant, maar ook zeer prijzig. Indien de koers een keer flink daalt hap ik toe. En dit kan ik heel makkelijk monitoren omdat ik ze heb opgeslagen als favoriet.

Hoe je zelf een favoriet aanmaakt? In je persoonlijke omgeving kun je zoeken naar een aandeel of ETF en deze markeren met de ster. Vervolgens vind je ze terug in het overzicht van favorieten.

Oppotten

Als je wilt beleggen in een product dat niet in de kernselectie valt genoemd bij punt 1, dan is mijn tip om niet maandelijks in te leggen, maar 1 keer per kwartaal of jaar een grotere som geld. Zodoende vermijd je transactiekosten. Als je bijvoorbeeld wil beleggen in aandelen van Danone (die op moment van schrijven de €74 per aandeel aantikken) dan zou ik persoonlijk elke maand dit bedrag opzijzetten en 1x per kwartaal/jaar aandelen kopen.

Vrije ruimte

Als je belegt dan profiteer je hopelijk van koerswinst en dividend. Deze gerealiseerde winst wordt weergegeven bij ‘Totaal +/-‘. Zodra je dividend ontvangt zal dit worden bijgestort in je ‘EUR MMF’, waarna je vrije ruimte ook zal toenemen.

Op het moment dat je vrije ruimte toeneemt kun je dit geld herbeleggen, of opnemen.

Periodieke inleg

Je kan bij Degiro geen automatische incasso (zij innen het geld van je rekening) maar wel een vaste periodieke inleg instellen. Je stelt dan in bij je eigen bankrekening dat je elke maand/week/kwartaal – whatever suits you – X bedrag overboekt naar je Degiro rekening. Ik vind dit super handig want zodoende is beleggen voor mij hetzelfde als mijn hypotheek en zorgverzekering betalen.

Hoe zit het met de laat en bied prijs?

Als je bij Degiro een aankoop wil doen, dan krijg je op je scherm meerdere termen te zien, waaronder ‘bied’ en ‘laat’. Dit zal overigens bij elke broker zo zijn waar je kunt handelen, maar in een andere vormgeving. Hoe dan ook, dit betekent het:

De biedkoers is de prijs die kopers bieden om het effect te kopen.

De laatkoers is wat verkopers vragen voor het effect.

Meestal zit er maar een klein verschil tussen de bied- en laatkoers. Zo’n 2 cent is normaal. Wil je zeker zijn dat je je effect nu kan kopen? Bied dan de laatkoers. Vind je het niet erg om even te wachten en wil je het effect voor minder kopen? Bied dan de laatkoers, stel een limietorder in en wacht.

Gebruik slim de verschillende ordertypes

Uiteindelijk draait het op de beurs om koop en verkoop. Jij koopt iets en iemand anders verkoopt iets. Om slim te kunnen aan- en verkopen, kun je gebruik maken van verschillende ordertypes, zoals stoploss order, market order of limit order. Als je dit slim doet kun je risico minimaliseren en slim aankopen

 

Leave a Reply