Skip to main content

Dit is een review over beleggen bij eToro. In de wereld van beleggen zijn er veel brokers en banken, en eToro is vooral buiten Nederland een bekende naam. Lees hier alles over beleggen bij eToro en try it out yourself.

eToro, wat is dat?

eToro is een hippe broker – oorspronkelijk uit Israel –  die veel verschillende diensten laagdrempelig aanbiedt. Zo kun je traden in hefboomproducten, zoals CDF’s. Daarnaast kun je handelen in aandelen, ETF’s, grondstoffen en Crypto’s. Dat is onderscheidend van eToro wat je niet vindt bij Binck of Degiro: zowel in ETF’s als Crypto’s kunnen handelen. eToro zegt zelf ook dat ze een platform willen zijn voor zowel de korte termijn high risk belegger als de lange termijn ‘slow & steady’ belegger.

Alles op 1 plek beschikbaar. Klinkt ideaal, niet?! Als je handelt in aandelen of ETF’s betaal je geen transactie kosten. Als je handelt in bijvoorbeeld Crypto’s betaal je zogenaamde spread kosten. Je betaalt ook geen service kosten. Addertje onder het gras zou je denken, toch? We zoeken het voor je uit, later meer over de kosten.

Open ook een gratis rekening bij eToro

De voordelen van beleggen bij eToro

  • Geen transactiekosten als je handelt in aandelen en ETF’s;
  • Social trading: Je kan zien wat andere beleggers doen en hoe hun portfolio ervoor staat, dit kun je volgen en eventueel kopiëren. Social media meets trading;
  • Een fijne app met een fijne interface;
  • Het super snel openen van een rekening;
  • Je kan delen van aandelen kopen (in plaats van een geheel aandeel), delen van producten, dus met kleine bedragen beginnen;
  • Je krijg elke dag een mail met een korte beursupdate. 2 minuten lezen en je bent op de hoogte van wat er gaande is en wat de koersen doen.

De nadelen van beleggen bij eToro

  • Indien je je geld wilt opnemen betaal je $5, best belachelijk, maar ze willen stunten met ‘gratis handelen in aandelen!’, dus het geld moet ergens vandaan komen. Hopelijk wordt dit snel opgeheven.
  • Het is een platform waar veel wordt gehandeld in CDF’s, dat zijn risicovolle producten, je moet goed opletten dat wanneer je een transactie wilt doen dat dit geen CDF is.

Social trading

Dit vinden wij een van de tofste aspecten van eToro: het social trading gedeelte. Beetje a la Facebook kun je contacten met andere beleggers en sparren over producten. Je kan ook volgen wat andere mensen doen en waar ze in handelen. eToro heeft ook een functie en dat heet ‘copytrader’: met de copytrader kun je andere beleggers volgen én hun beleggingen kopiëren. Als jij ziet dat jouw favo belegger een jaloersmakende portefeuille heeft, met een goed rendement, dan kun je met 1 muisklik zijn of haar posities automatisch één op één overnemen. Wij zouden dit zelf niet snel doen, want we willen ons eigen onderzoek doen en het gevoel hebben de touwtjes in handen te hebben, maar het is wel erg interessant om te zien hoe de portefeuilles van andere beleggers eruit zien.

Zijn mijn centen veilig?

Een veelgestelde vraag bij is ‘is eToro betrouwbaar?’. Niet enkel voor eToro geldt dit overigens, maar voor elke online broker is dit een belangrijke vraag. Immers, je vertrouwt je geld toe aan een partij en daar moet men geen grappen mee uithalen. Het is zo dat eToro een van de marktleiders is op het gebied van online brokers. Wereldwijd hebben ze miljoenen klanten. Dit zegt natuurlijk niet direct alles over de betrouwbaarheid.

eToro regulering

Om een broker als betrouwbaar te zien, moet een externe partij zijn die de broker controleert en reguleert. Zo hebben we in Nederland daarvoor de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Ook eToro wordt gereguleerd. In het geval van eToro gaat dat om ten minste twee regulatoren. Namelijk de CySEC op Cyprus en de FCA uit Engeland. Dit zijn de AFM’ers van die landen. Maar in Cyprus is de regelgeving wat anders dan in Nederland.

eToro is ook opgenomen in het vergunningsregister van de AFM, zo is op de website te vinden. Echter valt het niet onder het toezicht van de Nederlandse AFM.

Doordat eToro onder de regulering van de CySEC en FCA staat, moeten ze aan diverse regels voldoen. Bijvoorbeeld dat het geld van de klanten op een aparte rekening moet staan, in naam van een ander bedrijf. Dit noem je ook wel een ‘bewaarbedrijf’. Op die manier is je geld veilig als er iets gebeurt met eToro zelf.

Kosten van beleggen bij eToro

Het kopen van aandelen kan geheel zonder commissie. Dit is vrij uitzonderlijk in Nederland: de meeste brokers rekenen vaste transactiekosten per aandeel. Dat weten we van Degiro, van Binck. Handelen in aandelen zonder transactiekosten is vaak niet mogelijk bij traditionele brokers, en aangezien de transactiekosten een groot deel van je rendement kunnen wegsnoepen, is dit best een aantrekkelijk punt van eToro.

Bij BUX Zero kun je wel commissie vrij handelen!

Wel betaal je een zogenaamde spread. Dit is het verschil tussen de bied- en de laatprijs. Elke broker rekent een spread en dit is dus niet te voorkomen. De spread kan wel verschillen van broker tot broker. Wij denken dat de spreads bij eToro wat hoger zijn dan bij andere Nederlandse brokers. Door het ontbreken van commissies is het kopen van aandelen bij Etoro vaak alsnog goedkoper. Alleen wanneer je met forse bedragen aandelen wilt kopen kan een andere broker een betere keuze zijn.

Al met al zijn de kosten voor het kopen van aandelen bij eToro gunstig. Dit komt door het ontbreken van vaste kosten.

Hoe werkt het?

Een account aanmaken bij eToro is simpel. Super snel, makkelijk, zonder ingewikkeld gedoe. Een account openen is gratis en met 3 minuten gepiept. Vervolgens koppel je je tegenrekening door middel van het storten van 1 cent, en je kan beginnen. Vervolgens stort je geld, en kun je handelen. eToro hanteert een minimale storting van 50 dollar, dat wel. 

 

Open ook een gratis rekening bij eToro

 

 

Leave a Reply