Skip to main content

Beleggen is risicovol. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Beleg alleen met geld dat je kan missen. Beloofd?

Wat is Degiro

Degiro is een zogenaamde broker. Een broker is een beurshandelaar en kan zowel op een persoon of een bedrijf slaan. Via een broker kun je als particulier op de beurs aandelen en obligaties kopen en verkopen. De bank waar je je centen beheert kan en doet dit vaak ook. Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die geen bank zijn maar die deze diensten aanbieden. Die werken vaak uitsluitend online. Een voorbeeld hiervan is Degiro. Maar ook BUX Zero, Binck en Lynx. Een broker haalt zijn inkomsten uit de commissie op de transacties.

Degiro is dus een broker, die het makkelijk heeft gemaakt voor particuliere beleggers om zelf te beleggen, any time of the day, in eigen beheer.

   
Makkelijk om rekening te openen? Ja
Wachtrij voor openen rekening? Nee, op dit moment niet
Gericht op korte of lange termijn beleggen? Beide, afhankelijk van beleggingsproducten die je kiest
Voor beleggen in individuele aandelen? Ja
Voor startende beleggers? Voor de belegger die het verschil weet tussen verschillende producten en risico’s
Zelf fondsen kiezen? Ja
Dividendfondsen aanwezig? Ja, je kan in dividend producten beleggen.
Goede online klantenservice? Ja, erg formeel en met het gebruikelijke vakjargon, maar ze reageren snel
Kan ik mijn inleg en rendement opnemen wanneer ik wil? De rekening is dagelijks opzegbaar en je kan elk moment geld in- en uitboeken.
Minimaal inlegbedrag voor stortingen? N.v.t.
Minimaal inlegbedrag voor het instellen van het maandelijks incasso? Nee
Eenmalige storting mogelijk? Ja
Risicoprofiel? Nee, je bent zelf verantwoordelijk voor het risico dat je neemt. Als je wil beleggen in sommige producten zoals REIT’s moet je wel van te voren een korte toets doen om toegang te krijgen tot dit soort producten.
Kosten? Aansluitkosten voor de beurs waar je op handelt ( €2,50 per jaar) en transactiekosten (bijvoorbeeld €2 + 0,03% per transactie op de Amsterdamse beurs).
Rendement? Geheel afhankelijk van type beleggingsproducten waarin je belegt.
Rente op tegen-/spaarrekening? N.v.t.

 

Review: beleggen bij Degiro

Degiro is een volwassen handelsplatform waar je in vele aandelen en ETF’s kan beleggen. Via Degiro kun je op wereldwijde beurzen beleggen. Middels de kernselectie van Degiro kun je elke maand gratis handelen in ongeveer 200 ETF’s. Daarnaast zijn de transactiekosten voor overige producten redelijk laag, afhankelijk van welk product en op welke beurs.

Wat zijn de kosten?

Kosten kunnen luttele bedragen lijken maar dit kan echt enorm drukken op je rendement. Degiro werkt met verschillende soorten kosten – ook afhankelijk van je account en je vermogen  Je betaalt aansluitkosten voor de beurs waar ik op handel ( €2,50 per jaar) en transactiekosten (€2 + 0,03% per transactie) per handeling. Valutakosten komen kijken wanneer je belegt in dollars en de euro’s dus omgerekend moeten worden.

Echter: Degiro werkt met een zogenaamde kernselectie. In deze selectie vallen trackers waar je elke maand 1 gratis belegging mag doen. En met gratis bedoel ik: je betaalt geen transactiekosten. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden en die kun je op de site van Degiro vinden.

Hoe meld je je aan?

Dit is een makkie. Je gaat naar de website en volgt de instructies om je aan te melden. Bij het aanmelden worden er persoonlijke gegevens gevraagd en dat is normaal. Degiro staat onder toezicht van de AFM en dat betekent dat ze gebruikers moeten registreren. Zo wil men criminele praktijken en witwassen voorkomen. Pak dus je ID of paspoort erbij en neem enkele minuten om alles te installeren.

Type account

Als je een rekening opent, dan vraagt Degiro of je een Basic of een Custody account wilt hebben. Een custody account – waar je meer voor betaalt en waar je tevens kosten betaalt over je te ontvangen dividend – houdt in dat Degiro jouw effecten (= aandelen, obligaties of ander soort belegginsgproducten) niet mag uitlenen. Het uitlenen van effecten gebeurt vaak en wordt vaak gedaan door banken, verzekeraars en pensioenfondsen om korte termijn cashflow te genereren. Hiervoor geven ze dan de effecten als onderpand. Dit brengt een groter risico met zich mee, want = een goede broker heeft een bewaarbedrijf. Dit zorgt ervoor dat wanneer de broker failliet gaat, de aandelen van de belegger blijven.

Hoe gaat beleggen bij Degiro in de praktijk?

Als je je eenmaal hebt aangemeld, een tegenrekening hebt ingesteld, kun je beginnen met beleggen. Je kan het zo gek en wild maken als je zelf wilt. 

Conclusie

Review over beleggen bij Degiro is als volgt: mijn ervaring met beleggen bij Degiro is positief. Ik vind Degiro prettig, goedkoop en makkelijk. Ik zal blijven beleggen via Degiro vanwege de lage kosten en toegang tot ‘de wereld’. Degiro is niet voor passieve beleggers, je moet namelijk wel zelf aan de slag en je aandelen en ETF’s selecteren en aankopen. De lage kosten en het gratis kunnen handelen in enkele ETF’s is positief. Ook het grote aanbod wereldwijd maakt Degiro een prettige broker.

Leave a Reply