Skip to main content

Allright, je hebt een aardig appeltje voor de dorst, geen schulden en mogelijk nog een extra spaarpotje potje voor slechtere tijden. Als je de basis in orde hebt, kun je gaan beleggen. Want blijven sparen is ergens een beetje zonde. Wanneer je geld op je spaarrekening oppot, weet je dat je ‘stof staat te vangen’ en met de huidige rentepercentages niet veel zal opleveren. Sterker nog: over de komende jaren zal de waarde van je spaarcenten zelf nog dalen door stijgende inflatie. Daar ga je dus niet op zitten wachten, en dus is beleggen een goed idee. “Geld verdienen met beleggen, hoe kan dat?”, vraag je jezelf af? Dat kan op drie manieren, pay attention!

Let op: beleggen kent risico. Je kan een deel van je inleg verliezen, dus beleg niet met geld dat je niet kan missen.

Geld verdienen met beleggen: 3 manieren.

Er zijn 3 manieren om geld te verdienen. Wil je nog even lezen wat beleggen ook alweer is? Kijk hier.

  1. De waarde van je beleggingen stijgt.
  2. Je ontvangt dividend van de aandelen die je in je beleggingsportefeuille hebt.
  3. Je ontvangt rente via bijvoorbeeld obligaties of huur uit vastgoed.

We lichten ze hieronder nog even wat toe.

Manier 1: de waarde van je beleggingen stijgt

Wanneer je beslist om een deel van je spaargeld te gaan beleggen in aandelen, betekent dit dat je per aandeel een stukje van dat bedrijf koopt. Buiten dat het heel stoer klinkt, levert dit je op de lange termijn ook nog eens wat op zodra de waarde van dat aandeel zal stijgen. Wanneer het namelijk goed gaat met dat bedrijf (en de totale waarde van dat bedrijf stijgt) dan zal dit zich uiten in de marktwaarde van dat aandeel. Heb je dus bij aankoop €5 euro voor je aandeel betaald en is dat aandeel na 5 jaar gestegen naar 10 euro, dan zal je dus bij verkoop €5 euro winst maken per aandeel. Katsjing! Loopt lekker op wanneer je 100 aandelen gekocht hebt dames.

Manier 2: Je ontvangt dividend

We love aandelen die lekker wat dividend uitkeren. Dividend is eigenlijk een beloning die je krijgt voor het vertrouwen wat jij hebt in het bedrijf waar je aandelen van hebt gekocht. Vaak wordt die beloning dan uitgekeerd in een geldbedrag. Althans, wanneer het bedrijf genoeg winst heeft gemaakt want anders kunnen ze ook geen dividend uitkeren. Overigens mag een bedrijf zelf kiezen hoe hij zijn dividend uitkeert. We kennen ook bedrijven die bijvoorbeeld in plaats van geld een extra aandeel uitkeren. Anyways, het levert je altijd iets op dus. Moneymakers op dat gebied in Nederland zijn bijvoorbeeld Ahold en Shell.

Manier 3: je ontvangt rente 

Je kan ook geld verdienen door rente te ontvangen, bijvoorbeeld als je belegt in vastgoed of obligaties. Let’s talk about obligaties. Je moet obligaties zien als een lening die jij verstrekt aan bijvoorbeeld een bedrijf of aan de staat. In ruil hiervoor ontvang je rente in de vorm van een couponbetaling. Een obligatie is dus een schuldbewijs, uitgegeven door de overheid of een onderneming. Obligaties zijn vrij verhandelbaar. Wel is het verstandig om eerst goed uit te zoeken wat het risico is van de obligatie. Je wilt namelijk wel dat je ze centen terug gaan betalen en dat dat dan ook nog wat oplevert. Staatobligaties van bijvoorbeeld ons eigen land zijn enorm populair, niet alleen omdat ze dus wat opleveren maar omdat Nederland ook enorm veel credits heeft als het aankomt op ‘low risk’ obligaties. Simpel gezegd betekent dat de kans klein is dat je je geleende bedrag niet terug krijgt.

Waar kies ik nu voor?

Waar je voor kiest is een heel persoonlijke keuze. De 1 vindt het fijn om lekker aan de slag te gaan met losse aandelen en de ander gaat helemaal los op obligaties. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden is dat je verstandig kiest en kijkt wat past bij jouw situatie en beleggingsstijl. En beleggen doe je voor de lange termijn. We kunnen dat niet vaak genoeg blijven benadrukken. Houdt dus bij je keuzes rekening dat dit iets is wat voor de lange termijn geld op gaat leveren. The quick fix, daar geloven wij niet zo in.

Leave a Reply