Skip to main content

Brand New Day is een bekende partij om te beleggen. Zij maken beleggen voor makkelijk en laagdrempelig. Een rekening openen was zo gepiept, ik beleg maandelijks door middel van een automatische incasso en de kosten zijn ook nog eens erg laag. Brand New Day voldoet helemaal aan mijn drie persoonlijke eisen als het op brokers aankomt: makkelijk, laagdrempelig, goedkoop. Toch had ik wat vragen rondom mijn beleggingen. Zodoende zocht ik contact met Brand New Day en binnen een dag (klantenservice ON POINT, nog zo’n mega belangrijk aspect als het aankomt op je centen) had ik antwoord en kreeg ik van hen de details over beleggen bij Brand New Day. Lees en leer mee, en open vooral die gratis rekening en begin ook met beleggen via Brand New Day!

Open hier een gratis beleggingsrekening bij Brand New Day!

Wat is Brand New Day ook alweer en waarom wil je daar beleggen?

Brand New Day is van origine een pensioenbank waar je ook kan beleggen. Ze omschrijven zichzelf als calvinistisch in de kosten en bourgondisch in hun service. Ze zijn dus én een prijsvechter én ze rennen ouderwets hard voor hun klanten. En dat is ook echt zo.

Je kan bij Brand New Day ‘gewoon’ beleggen of pensioenbeleggen. Of je nou een miljoen of 10 euro belegt, voor Brand New Day ben je als klant in beide gevallen enorm waardevol en belangrijk. En ja, je kan bij Brand New Day dus echt al vanaf 10 euro beleggen!

Hoe kun je een rekening openen en starten met beleggen bij Brand New Day?

Beleggen bij Brand New Day is heel eenvoudig. Héél eenvoudig. Als ik het kan… jij ook. Een beleggingsrekening open je gratis, zoals het heurt natuurlijk. Nadat je de rekening hebt geopend kun je direct geld op die rekening storten. Er is geen minimale inleg als je zelf geld overmaakt. Wil je gebruik maken van de incasso van Brand New Day? Dan is het minimale bedrag 50 euro. Ik zelf heb een automatische incasso ingesteld: elke maand beleg ik zonder omkijken mijn geld. Hypotheek, zorgverzekering, telefoonrekening en beleggen. Beleggen is voor mij door dit gemak net zo normaal als mijn andere vasten lasten betalen.

Wat vaak wordt gedacht is dat je vervolgens jaren vast zit aan een vaste inleg per maand/ jaar of dat je geld vast staat voor een bepaalde periode. Dit is bij Brand New Day niet het geval.  Je kunt je geld op ieder moment weer van de rekening af halen en je bent ook niet verplicht om iets in te leggen op je rekening. Jouw geld = jouw keuze. Dat vind ik zelf méga belangrijk. Stel je voor dat je opeens een noodsituatie hebt en – god forbid – je beleggingsgeld nodig hebt dan wil je elk moment beschikking hebben tot dit geld.

Kleine disclaimer: ze verkopen hun participaties één keer per week. Dus je hebt je geld niet à la minute op je rekening staan. Maar als je dit van tevoren weet en je dient je verzoek op tijd in, dan duurt het maar een paar (werk)dagen.  

Ik beleg al een tijdje bij Brand New Day en leg elke maand geld in, maar wat gebeurt er nou precies met mijn geld?

Bij Brand New Day beleg je eigenlijk heel saai. Je belegt namelijk in indexfondsen, ook wel ETF’s. Met ETF’s beleg je in ‘de hele markt’. Bij Brand New Day geloven ze niet in beleggingsgoeroes die voorspellen of de koersen komend jaar gaan stijgen of dalen. En ook niet wat de koersen morgen doen. Deze mening en visie deel ik.

Ken je de NOVA-top 5? Dat is een klassieker. Aan het einde van een jaar mochten een aantal beleggingsgoeroes vertellen welke 5 aandelen uit de AEX het komend jaar het beste zouden gaan doen. Die goeroes namen het op tegen een groep apen. Die kregen 25 bananen en iedere banaan had een naam van een AEX aandeel. De 5 bananen die als eerst werden opgegeten was ‘de keuze van de apen’. Wat bleek? In de meeste gevallen wonnen de apen.

Wat er gebeurt met je geld is dus makkelijk te beantwoorden. Afhankelijk van de indexfonds waar je voor kiest beleg je voor een klein beetje in heel veel verschillende bedrijven over de hele wereld. Daarmee volg je de economie, dat kost niet veel en levert op de lange termijn (in de meeste gevallen) het beste resultaat.

Als ik €100 op mijn beleggingsrekening stort bij Brand New Day, wat gebeurt er dan mee? Welke radartjes gaan werken?

Als je 100 euro stort, staat dat geld eerst heel even geparkeerd op een tussenrekening. Tijdens het maandelijkse handelsmoment gaat Brand New Day participaties aankopen in het fonds waar jij voor hebt gekozen. Je hebt dan geen 100 euro meer maar een x aantal participaties in een bepaald fonds. Die participaties vertegenwoordigen op het moment van de aankoop de 100 euro die jij hebt gestort. Stel: een participatie kost 10 euro per stuk in het fonds waar jij voor hebt gekozen, dan heb je dus 10 participaties gekocht. Vervolgens kun je wekelijks terugzien of jouw participaties per stuk meer of minder waard zijn geworden.

Trouwens: ga vooral niet elke week zitten kijken en loeren. Bij Brand New Day pas je een passieve beleggingsmethode toe, waar je de tijd lekker z’n werk laat doen en profiteert van het zogenaamde ‘rente op rente’ effect.

Ik zelf beleg in 7 fondsen, wie heeft deze fondsen samengesteld en hoe zien de fondsen eruit?

Brand New Day beheert haar fondsen zelf, maar ze beleggen meestal een-op-een in indexfondsen van Vanguard of Northern Trust. De fondsen beleggen breed gespreid tegen lage kosten in bijvoorbeeld aandelen uit opkomende markten, ontwikkelde markten, kleine bedrijven of obligaties.

Wat doet Brand New Day met koerswinst en dividend? Wordt dat na X tijd herbelegd?

Koerswinst wordt sowieso niet onttrokken en hoeft niet herbelegd te worden. Wat dividend betreft streeft Brand New Day ernaar om elk jaar rond eind mei dividend uit te keren. Dat gebeurt niet voor alle fondsen en is ook niet altijd verplicht. Sommige fondsen van Brand New Day zijn vanwege hun fiscale status verplicht om inkomsten uit te keren. Dit zijn bijvoorbeeld dividend en couponrente.

De samenstelling van de fondsen, wie monitort die en wordt deze weleens gewijzigd?

In principe hoeven indexfondsen in hun portefeuille alleen wijzigingen door te voeren wanneer er iets in de index wordt aangepast. Bijvoorbeeld een aandeel dat verdwijnt of juist toegevoegd wordt aan de index.

Dat geldt niet voor de volgende fondsen: Brand New Day Duurzaam Wereld Indexfonds-A, Brand New Day Small Cap Wereld Indexfonds en het Brand New Day Euro Obligatie Indexfonds. Deze fondsen hebben namelijk een duurzaamheidskenmerk. Dit betekent dat deze fondsen zich aan de tien principes van het United Nations Global compact houden. De participaties in deze fondsen worden daarom gescreend op bedrijven of overheden die zich niet aan deze principes houden. Wanneer dit het geval is, wordt een participatie uitgesloten voor dat betreffende fonds. Deze screening doet Brand New Day niet zelf, maar wordt door Vanguard of Northern Trust uitgevoerd.

Het her-balanceren, hoe doet Brand New Day dat? En wanneer is dit aan de orde?

Op dit moment doet Brand New Day niet aan automatisch her-balanceren. Dit is wel iets wat ze in de toekomst gaan aanbieden. Wat wél mogelijk is, is een automatische risico-afbouw of lifecyclebeleggen. Dit is een gratis optie die je aan kunt zetten op je beleggingsrekening. Hoe dit werkt? 10 jaar voor de einddatum ga je automatisch in minimaal 55% obligaties beleggen. Elk opvolgend jaar ga je automatisch 5% meer in obligaties beleggen. Zo beleg je 1 jaar voor je einddatum 100% in obligaties. Natuurlijk beleg je nog steeds en ook aan obligaties zit een risico, maar de koersschommelingen zijn (meestal) een stuk minder heftig.  Dit wordt vooral gebruikt bij pensioenrekeningen, dan is je einddatum je AOW-leeftijd. Maar je kunt dit ook instellen op een beleggingsrekening. Daarvan is de einddatum ingesteld, maar flexibel. Dat wil zeggen: je mag je geld altijd eerder eraf halen of de rekening opheffen. Maar je vult ook een (fictieve) einddatum in. Dit hebben ze nodig om een verwachting van je rendement te maken.

‘Men’ stelt weleens dat je je leeftijd in obligaties moet beleggen en de rest in aandelen. Aandelen zijn volatieler en risicovoller. Ik ben 32 en beleg ook maar 30% in obligaties, de rest in aandelen. Hoe ouder je wordt hoe minder risico je wilt lopen, simpelweg omdat je minder tijd hebt om je verliezen weer goed te maken.

Jeuj!

Ik ben blij dat ik nu meer in detail weet wat Brand New Day met mijn geld doet. Dit geeft mij een gevoel van vertrouwen, en dat willen we immers allemaal als het aankomt op onze centen, am I right ladies?!

Beleg jij al bij Brand New Day? Open hier een gratis beleggingsrekening bij Brand New Day!

 

Leave a Reply