Skip to main content

In dit artikel vertelde ik jullie al over Degiro, de voor- en nadelen en waarom dit een interessante broker is.  In dit artikel een stap voor stap uitleg – als je je eenmaal gratis hebt aangemeld bij Degiro – hoe je zelf een aankoop kan doen van een ETF of aandeel. Doe dit 1 keer, en vanaf dan snap je het en kun je zelf aan de slag, trust me. Daarom speciaal voor jou, een aankoop doen bij Degiro stap voor stap uitgelegd, zodat je snel aan de slag kan.

Ik wil je wederom op het hart drukken dat beleggen risico’s met zich meebrengt en dat je (een deel van) je inleg kan verliezen. Ga dus niet beleggen met geld dat je niet kan missen! Hypotheek en eten first, beleggen second. We know the drill.

Dit stappenplan is aan de hand van een order via desktop. Je kan dit ook via mobiel doen, werkt nagenoeg hetzelfde. Degiro heeft een overzichtelijke en intuïtieve app, pluspunt!

Stap 1

Log online in en zorg dat je persoonlijke omgeving zichtbaar is. Als je nog geen account hebt: je kan gratis een rekening aanmaken. Klik op deze link om dat te doen.

stap 1

Je dashboard ziet er zo uit:

dashbord dekgiro

Stap 2

Tik in de zoekbalk boven in, in welk aandeel of welk fonds je zoekt. Soms kan het lastig zijn om te bepalen hoe je precies dat product vindt wat jij zoekt, want soms bestaan er meerdere varianten. In het kort: kijk goed naar de beurs waarop het product wordt verhandeld, idealiter handel je op zo min mogelijk beurzen want voor elke beurs betaal je aansluit kosten. Ik zelf handel het meest op de Euronext Amsterdam. Daarnaast wil je het liefst in euro’s handelen om valutakosten te voorkomen. Dit staat ook altijd aangegeven als je op detail informatie van het product klikt. 

product zoeken dekgiro

Klik vervolgens op het desbetreffende product, en dan kom je op een pagina met informatie over deze tracker of dit aandeel. Check hier nogmaals goed op welke beurs deze wordt verhandeld, in welke valuta en of het product overeenkomt met wat je zoekt.

Tip: indien je je gewenste product niet kan vinden, probeer dan te zoeken op de ISIN code. Dit is een unieke code die elk beursgenoteerd bedrijf/product krijgt. Indien je niet weet wat de ISIN code is, kun je dit vaak vinden op sites van de ETF aanbieder (Vanguard, VanEck, etc.) of op informatie sites over aandelen.

Stap 3:

Nu gaan we een aankoop doen, leuk! Op het vorige scherm zie je 2 grote knoppen, een rode en een groene, en op de groene staat ‘KOOP’, die moeten we hebben. Klik op deze knop.

Dan verschijnt er dit venster. Deze verschilt niet veel mbt het vorige venster, maar het gedeelte op rechts verandert. Je kan nu een aankoop doen én het overzicht blijven zien:

aankoop doen degiro

In de volgende vakjes gaan we iets invullen, let op en lees mee (ik heb de vakjes al ingevuld, kun je meteen zien wat ik bedoel):

Type

Bij Type kun je kiezen uit een paar opties. Ik kies vaak Limit Order, zodat ik zeker weet dat ik niet meer betaal voor het fonds dan dat ik in het vakje Limiet (€) invul. Ik zal een apart artikel wijden aan de verschillende order types en wanneer je welke het beste kan inzetten. We gaan nu voor the good ol’ Limiet Order.

Limiet (€)

In het vakje Limiet (€) vul ik vervolgens hetzelfde getal in dat rechtsonder in het scherm staat vermeld bij LAAT. Dit staat voor de zogenaamde ‘laat koers’ en is de koers waartegen iemand anders bereid is het aandeel te verkopen. Vergelijk het met handelen op de markt. Je wilt een zak appels kopen, voor €5. Dat is je limiet en je laat prijs. Op het moment dat er een appel aanbieder is die het voor dat bedrag wilt verkopen, heb je een deal. Geeft je geen limiet, dan heb je de kans dat je meer betaalt (opeens €6), of minder krijgt (nog maar 3 appels in plaats van 5).

Wat er simpelweg gaande is ‘op de beurs’, is het handelen in effecten. Op het moment dat jij iets koopt, koop je dat van iemand, dus iemand anders verkoopt iets. Jij wilt voor een goede prijs kopen, en iemand anders voor een goede prijs verkopen.

In de weergegeven koers zit wat vertraging, laten we zeggen van 15 minuten. Het kan dus zo zijn dat de realtime laatkoers iets afwijkt van de koers die je ziet staan. Dit is niet erg, en heel logisch natuurlijk. Zie verderop onder het kopje ‘Openstaande order’ hoe je dan verder kunt gaan.

Aantal

In het vakje Aantal vul ik het aantal in dat ik wil aanschaffen, 1 in dit voorbeeld.

Bij bedrag krijg je vervolgens automatisch te zien wat de totale aankoopwaarde in euro’s van je transactie is. Zorg er van tevoren voor dat je voldoende saldo bij Degiro hebt om deze aankoop te kunnen betalen. Saldo voeg je toe aan je portefeuille door via iDeal een bedrag van je tegenrekening over te boeken. Dit is een makkie en kan via de button “Geld in-/uitboeken” bovenaan je scherm.

Orderduur

Het vakje Orderduur laat ik op Dagorder staan. Ik wil vandaag handelen.

Plaats order

Druk vervolgens op PLAATS ORDER in het blauwe vakje.

aankoop doen degiro

Stap 4:

Vervolgens krijg je een controle scherm te zien, waarbij je nog even checkt of het klopt wat je doet, en dan druk op je op groene vink. Check hier dus nogmaals de prijs, het aantal, de beurs, de valuta en uiteraard ook het aandeel of de ETF die je koopt.

controle scherm degiro

Stap 5:

Soms duurt het heel even voordat je order is verwerkt. Bij ‘orders’ of ‘transacties’ kun je zien wat de status is.

overzicht orders

Soms is het zo dat op het moment dat jij een order plaatst, de koers net wisselt en stijgt, waarbij jouw bod te laag is. Dan kan de order niet worden uitgevoerd. Soms scheelt dit een paar cent. Wat je dan kan doen is even wachten en de order opnieuw plaatsen.

Stap 6:

Je kan links in de staande menu balk op portefeuille klikken. Dan krijg je heel makkelijk te zien hoe jouw portefeuille eruit ziet en hoe je beleggingen ervoor staan.

Let op!

Let wel: de eerste keer dat ik Degiro opende en wilde beleggen was ik best overwhelmed door alle afkortingen, getallen, cijfers en grafieken. Laat je niet afleiden en gek maken. Beleggen, zeker in ETF’s, met een zogenaamde ‘buy&hold’ strategie is makkelijk. Je koopt af en toe wat aandelen, via bovengenoemde stappen, en that’s it.

Nu jij

Je hebt nu handvatten en uitleg hoe je kan beleggen bij Degiro en stap voor stap zelf aankoop kan doen. 

Leave a Reply