Skip to main content

Het online portal freedom24.com is een project van Freedom Finance Europe Ltd., de Europese dochteronderneming van de openbare holding Freedom Holding Corp. Via Freedom24 kun je eenvoudig beleggen in IPO aandelen.

Freedom Finance heeft 2000 medewerkers in 75 kantoren in weer 7 verschillende landen, en het hoofdkantoor bevindt zich in de VS. De holding staat onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Freedom Finance Europe Ltd. staat onder toezicht van de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC).  

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee! Je kan een deel van je inleg verliezen. Doe altijd zelf goed onderzoek en beleg niet met geld dat je niet kan missen.

Beleggen in IPO aandelen, maar wat zijn IPO aandelen?

IPO staat voor Initial Public Offering, en wanneer een bedrijf dit onderneemt wordt het een open NV op de aandelenbeurs. Na IPO kan je aandelen kopen van dat bedrijf. Dit kan voor jou als investeerder interessant zijn, aangezien je als een van de eerste kan instappen. Helaas is niet elke IPO interessant, of zelfs mogelijk, om in te investeren. Veel private investeerders stappen in vóór de beursgang. Dit gaat al gauw om miljoenen, en dus is dit niet voor de meeste beleggers geschikt. Er is nog een tweede manier: IPO beleggen.

Het voordeel van IPO aandelen kopen is dat je relatief vroeg instapt. Je loopt hierbij wel het risico dat dat de aandelenprijs te veel stijgt tijdens de IPO fase.

Beleggen in IPO’s is een beleggingsstrategie voor gevorderden. Vroegtijdig instappen kan namelijk leiden tot een hoog rendement, maar het risico is ook gelijk hoger. Voordat je begint hierin te beleggen wil je dus eerst je goed inlezen over beleggen in IPO’s.

Open hier gratis een rekening en start met beleggen in IPO aandelen.

Waarom IPO aandelen kopen

IPO aandelen kopen is stukken risicovoller dan aandelen kopen van unieke, winstgevende bedrijven. Dus waarom zou je er dan in beleggen? Simpel: omdat je er ook een hoog rendement mee kan behalen. En met name IPO’s van een ‘’hidden gem’’ vol met potentie kopen tegen een gunstige prijs kan je veel winst opleveren.

Met IPO aandelen kopen is het handig om het volgende te onthouden: koop unieke bedrijven tegen een gunstige prijs!

Freedom Finance (Freedom24) Review

Freedom Finance is een internationaal beleggingsplatform onder de naam Freedom24, die nog niet veel bekendheid heeft gekregen in Nederland en België. Ze bieden meer dan 40.000 aandelen, 1200 ETF’s en 145.000 obligatiefondsen. Hiermee is Freedom Finance één van de grootste aanbieders op de markt voor het kopen van aandelen.

Ook is het een van de weinige beleggingsplatformen waarbij je kan beleggen in IPO’s.

Sinds 2012 heeft Freedom Finance IPO’s van meer dan 250 bedrijven beschikbaar gesteld. Het gemiddelde rendement aan het einde van de lock-up periode is 64%. Dit is natuurlijk een gemiddelde, waarbij er wat uitschieters zijn die meer dan 200% rendement hebben gerealiseerd. Maar er zijn dus ook IPO aandelen die op verlies staan na de lock-up periode. Even alvast een tip: je hoeft niet altijd te verkopen na de lock-up periode, soms kan het je meer opleveren om te wachten tot het bedrijf beter presteert.

Hoe werkt het Freedom24 platform

De website en het platform van Freedom Finance is erg gebruikersvriendelijk, en je kunt binnen 10 minuten een effectenrekening openen. Er zijn verschillende tariefplannen, deze kun je zien op de website. Er is nu ook tijdelijk een gratis tarief voor nieuwe klanten, die tot 30 dagen na het openen van de rekening geldig is. Daarna wordt je automatisch overgezet naar het Smart plan.

Na aanmelding krijg je gelijk toegang tot het Freedom24 platform, hierin kun je beleggen in meer dan 1200 EFT’s, 40 000 aandelen, en ook is er een aparte sectie voor IPO’s. In de sectie voor IPO’s schrijf je je in op de IPO’s waar jij de meeste potentie in ziet, de minimale inleg hiervoor is $2000. Als het bedrijf eenmaal genoteerd is op de beurs ontvang je jouw aandelen in je account. Hoeveel aandelen je krijgt is afhankelijk van de client rating.

De voor- en nadelen van Freedom Finance

Voordelen:

 • Freedom24 is een van de grootste platformen voor het handelen van IPO aandelen
 • Interessante IPO aandelen zoals: SnowFlake, InMode en Airbnb. Hier komen (op dit moment) in de toekomst o.a. social media platform Reddit en de online betaalservice Klarna bij.
 • Het team van Freedom Finance (Freedom24) selecteert welke IPO veel potentie hebben. Hier kun je mooi gebruik van maken om jouw succeskansen groter te maken. Vergeet alleen niet om ook je eigen research te blijven doen.
 • Naast IPO’s kan je ook beleggen in veel andere soorten aandelen en ETF’s via het Freedom24-platform, ze bieden meer aandelen en ETF’s dan DEGIRO, BUX Zero en andere bekende platformen.
 • Het platform is erg gebruikersvriendelijk en overzichtelijk.

Nadelen:

 • Er is een minimale inleg van $2000 per IPO
 • Los van Freedom Finance is het kopen van IPO aandelen in het algemeen veel risicovoller dan bijvoorbeeld dividend- en Value aandelen
 • Je krijgt op het platform niet heel veel informatie over de IPO’s. Er staat een link bij iedere naar een SEC file, het is erg belangrijk dat je deze goed doorleest. Bedrijven die naar de beurs willen zijn verplicht een SEC fillings in te dienen. Daarin staat cruciale informatie over de markt, de organisatie, de risico’s en het verdienmodel. Ze zijn verplicht om financiële resultaten uit het verleden te delen.

Is Freedom Finance een aanrader?

Freedom24 is een van de grootste platforms voor het beleggen in IPO aandelen, en het team doet zelf ook veel research om een selectie te maken voor potentie volle IPO’s. En ondanks dat je zelf als investeerder ook altijd goed je eigen research moet doen (want natuurlijk is niet alles dat ze selecteren aan IPO’s automatisch een winnende keuze), is het ook fijn dat er wat werk uit handen genomen wordt hiermee. Het voordeel van Freedom Finance is dat je het ook een grote aanbieder van EFT’s en aandelen is.

Extra tips om jouw winstkansen te vergroten

 • Vermijd de hype: IPO’s die gehypet worden hebben vaak ook een hoge instapprijs
 • Doe goed je research: lees de SEC files en onderzoek het bedrijf voordat je instapt
 • Don’t bet all your money on one horse: Investeer al je geld niet in één IPO aandeel, maar probeer een zo divers mogelijke portfolio op te bouwen. Hiermee spreid je ook weer je risico.
 • Blijf denken aan de lange termijn: jouw IPO aankoop kan na de lock-up periode op verlies staan, maar dit hoeft geen reden tot paniek te zijn. Sommige bedrijven hebben nou eenmaal wat meer tijd nodig om te groeien, en soms kan wachten lonen.
 • Probeer de ‘’hidden gems’’ te vinden: koop unieke bedrijven tegen een goede introductieprijs

Ben jij geïnteresseerd in beleggen in IPO aandelen, open dan hier gratis een rekening en start vandaag nog!

Leave a Reply